Interkontinentale Rally er ikke bare Dakar

Det mest kjente internasjonale billøpet er definitivt Paris-Dakar Rally. Selv om det er mange år siden sist den originale ruten ble fulgt, har navnet og merkevaren holChile-renuncia-al-Rally-Dakar-2016dt seg. Det første løpet ble avholdt i 1978. Den originale ruten gikk fra Paris til Dakar i Senegal, som tidligere var hjertet til det franske kolonialriket i Afrika, og det tettest befolkede området. Ruten var eventyrlig den gang og løpet var med dette ekstra spennende. Spesielt ruten gjennom ørkenen bød på mange vanskeligheter. Sanden hadde en lei tendens til å ødelegge motorene, og er gjerne så fin at den kommer inn gjennom hvert filter, og enhver liten sprekk.

I perioden mellom 1979 og 2007 ble nesten alltid den samme ruten fulgt med unntak av i 1992. For å feire ANC sin maktovertakelse i Sør-Afrika ble ruten lagt om, slik at Kappstad ble målet for eventyret, noe som inkluderte å krysse hele Afrika. Etter 2007 ble det ansett som for risikabelt med den tradisjonelle ruten. Frigjøringskrigen i Mauritania, samt politisk ustabilitet i andre afrikanske land, førte til at løpet i 2009 har gått gjennom Andesfjellene, fra Argentina til Peru.

Selv om Dakar er det mest kjente lange rally-løpet, så finnes det også mange andre løp som havner noe i skyggen for Dakar sin over 30 år lange tradisjon. Den varianten som absolutt lar seg sammenlikne med Dakar, kalles i dag Rally Raid. Dette betyr at man kjører gjennom ulent terreng over flere dager. Rutene inkluderer gjerne etapper på opptil 900 km, noe som kan ta på, om man kun klarer å holde en lav marsjfart i utmark. Løpene varierer i tid fra 3 til 15 dager på det lengste. Gode eksempel på slike spennende løp er Rallye des Pharaons, Central Europe Rally eller Russian Baja Northern Forest. Alle løpene tar det ytterste ut av sine deltagere, og byr på enorme utfordringer.