Hva er rally?

Rally er en form for motorsport, og for den som er litt fersk, så tar vi i denne artikkelen for oss en grunnleggende innføring i sporten. Noe av det som gjør rally spesielt er at det vanligvis kjøres med biler som i grunnen også kjører på vanlige veier. Enten er det en vanlig bil som er bygget om, eller det er en spesialbygd bil som likefullt er tillat for normal kjøring.

Rally-løpet

I utgangspunktet skal man også vanligvis kjøre på normale veier. Løypa kan gjerne sperres av, men man kjører fra punkt til punkt. Det finnes ingen sirkulær bane, slik man kjenner det fra formel 1 eller liknende. Rent histo160120558-45f90f89-eb97-40b5-80b4-214e88857bb0risk sett pleide løpene å være meget lange. Man kunne gjerne tilbakelegge flere tusen kilometer i et løp. Interkontinental rally er i dag en egen gren av sporten, men røttene til slike løp finner man langt tilbake i tid. Et av de lengste løpene som noen gang fant sted, var maraton-løpet fra London til Sydney i 1977. Ettersom trafikken på veiene fortettet seg, og den generelle kostnaden for sikkerhet i og rundt løypa har økt, er det blitt mer vanlig med kortere løp, som gjerne kun varer en dag og foregår på avsperrede områder. Her er fokus på høy fart. Kjører man på landeveien, er det derimot viktigere å holde den foreskrevne tiden. Her flyttes fokus derfor til god navigering og til utholdenhet.

Bilen og sikkerheten

Rally-løp har alltid vært en god måte for bilselskaper å markedsføre sitt produkt, og et markant eksempel er Petter Solberg sin Subaru Impreza, som mange sikkert kjenner igjen, og kan forestille seg når de lukker øynene. Dette selv om Solberg i dag kjører med andre biler. Rally-bilen har også utviklet seg. Langt flere sikkerhetstiltak er vanlig i dagens biler. Kartleser og sjåføren sitter i egne bur og de bruker hjelmer og sikkerhetstøy, samt gode seler.